2 de gener del 2017

2017, EFEMÈRIDES FLIXANQUES.



1917. 27 de desembre. Espectaculars inauguracions del "Casino-Residència" i de l'edifici dels "Menjadors Obrers"  al Barri Internacional.

1927. 7 de maig. Es constitueix el club de futbol amb el nom de “Juventud Deportiva de Flix”. Francisco Tarragó Bagés serà el primer president i Josep Margalef Pellicé el primer secretari-tresorer. La resta de fundadors són : Josep Mani Boyé, Ricardo Ranís Guiu, Ramon Guiu Teixidó, Josep Tarragó Llop, Salvador Tarragó Rofes, Francisco Guasch Andreu i Santiago Blanch Vilanova.

1937. Nit del 23-24 de febrer. Primers bombardejos sobre Flix i  la Colònia-Fàbrica: 8 morts i nombrosos ferits. Els Menjadors Obrers reconvertits en hospital de Sang seria totalment derruït.

1942.16 d’agost.. Recepció multitudinària del Cònsol General de l’Alemanya nazi Rolf L. Jeagers  amb motiu de la inauguració del “Monumento a los Caidos por Dios i por España”.


         14 de setembre. Expressiu escrit de reconeixement i agraïment de l’alcalde Muñoz Guitarte al  Cònsol alemany de Barcelona:

         “Una vez más se demuestra esta comunidad de ideales entre la gran Alemania y España, al tener ocasión de luchar nuestra División Española junto a los bravos soldados alemanes en las estepas rusas para conseguir la VICTORIA TOTAL y establecer, entre los pueblos de Europa, una cultura más digna y unas relaciones sociales más humanas.” (1)

1957. 5 de maig. Inauguració per part del Gobernador Civil, González Sama, del grup d'habitatges per a 82 famílies que porta el nom del president de la SEQF, J A. Ripoll Fortuño.

1977. 15 de Juny. Primeres eleccions democràtiques.  A Flix de 3.450 electors 717 voten al PSC-PSOE, 600 al PSUC, 596 a la UCD, 536 a CDC i 223 a EC.


          11 de setembre. Es celebra per primer cop i amb gran participació ciutadana la Diada Nacional de Catalunya.


1987. 14 de febrer. El President de la Generalitat Jordi Pujol inaugura la carretera Flix-Maials, amb un cost de 710 milions de PTA i una longitud de 19,2 km.


1992. Gener. El Centre d'Assistència Primària comença a funcionar les 24 h.

          9 de juliol . Presentació de suspensió de pagaments del grup Ercros S.A.

        15 d’octubre. El conseller d’Ensenyament, Josep Laporte, inaugura les obres d’ampliació de l’IES Flix.

        17 d’octubre. El ministre d’Obres Públiques, Josep Borrell, inaugura les obres de la circumval·lació de Flix. El pressupost de l’obra ha estat de 125 milions de pta.






(1)ARXIU MUNICIPAL DE FLIX.