22 de novembre del 2016

"LI DEIEN LOLA" DE PILAR ROMERA.



La república literària ebrenca està d'enhorabona amb la darrera novel·la de Pilar Romera: "Li deien Lola". Una novel·la d'obligada lectura  per conèixer la vida de la gent de l'Ebre des de les darreries de segle XIX fins l'adveniment de la República. Amb una especial atenció en primer lloc a la decadent aristocràcia rural i en segon terme a la lluita del moviment anarquista enfront la burgesia barcelonina al llarg d'aquest període, amb la vida de la Dolors ebrenca, la Lola barcelonina, com a testimoni d'aquest període tan convuls de la nostra història.

" L'abril del 1930 va ser d'una temperatura esplèndida. A la vall de l'Ebre es viuen les primaveres més curtes però també les més espectaculars. Cal entendre que l'hivern és durador i aspre. La boira persistent i les temperatures no conviden a la vida a l'exterior. L'estiu, per altra banda, és ofegador i llarg i la humitat del riu fa que l'ambient sigui enganxós. I en fa molta, molta, de calor. Un hivern durador i un estiu llarg deixen una petita espurna per a una tardor poc reixida, res a veure amb tardors esplèndides com les del Montseny. Però també per a una primavera... ah, quina primavera! Breu però magnífica..."


Els suplements culturals ens han ofert excel·lents crítiques de l'obra de la Pilar Romera. Diumenge 20 de novembre el suplement cultural del PUNT/AVUI ens oferí una de magnífica a càrrec de Carlos Zanón sota l'atractiu títol "La bella Lola". Crítica que venia precedida per la crítica-entrevista realitzada al diari El Mundo, el passat 2 de novembre, "La mujer era la pulga del perro", tot constatant  que "Pilar Romera reivindica el papel femenino en la Barcelona anarquista con su combativa novela".


Amb la publicació de "Li deien Lola" de Pilar Romera, podem afirmar que la literatura ebrenca té més veus de dona, concretament a l'eix Riba-roja d'Ebre, Flix i la Palma d'Ebre. Amb tres  escriptores que coincideixen en haver estudiat el batxillerat a l'Institut de Flix i que per motius dels seus estudis s'han vist obligades a viure a Barcelona, tres escriptores amb obres de referència que no poden faltar a les nostres biblioteques: Pilar Romera de Riba-roja d'Ebre amb "Li deien Lola", Montse Banegas de Flix  amb "Una dona incomoda",  i Marta Rojals de la Palma d'Ebre , amb "Primavera, estiu, etc".