22 de juliol del 2016

FLIX AL MAPA DE LA CATALUNYA CREATIVA

Valero Sanmartí ens situa al Mapa de la Creació de Catalunya. La revista TimeOut Catalunya d'aquesta setmana ens ofereix tot un número dedicat al a la creativitat del país, els seus artistes i els pols culturals fora de la capital . L'apartat "Coses per fer" i amb el títol  "la calma és aquí" és dedicat entre d'altres al poble de Flix, amb un text molt recomanable de Maria Junyent que preten conèixer el poble de "l'il·lustat dèspota Valero Sanmartí".

"Tot el que coneixia de Flix, vila al nord de la Ribera d'Ebre, era l'il·lustrat dèspota Valero Sanmartí, autor de Los del sud us matarem a tots i instigador de la Guerra Civil Catalana que ha d'enfrontar el nord i el sud. L'autor flixanco fa bandera d'una terra contaminada, de paisatges secs i castigats, que no té res a perdre en la batalla contra les mimades províncies del nord. Després de tres hores de tren, la ximeneia fumejant d'Ascó adverteix els passatgers de l'arribada al cul de Catalunya que, sota amenaça de Sanmartí, cagarà sobre la resta del territori.

Ni una ànima al Far West. Persianes abaixades, edificis abandonats davant l'estació deserta i una casa amb el rètol on hi diu "Falcon Crest". Camino seguint les indicacions del centre, carrer d'Ernest Scheff amunt i baixada pel carrer Escoles en direcció als cartells que indiquen el centre, fins arribar a la plaça de l'Església, on hi ha els primers signes de vida en forma de jubilats asseguts a l'ombra i cars més amables que les que pinta Sanmartí quan parla de la zona. Al final de carrer, el meandre de l'Ebre, el que dóna nom a la vila, i un grup de nens amb caiacs que remen sota l'avís de perill per risc de pujades sobtades del nivell de l'aigua degudes a les rescloses de les centrals. A l'altra banda del riu, que es pot creuar gratis amb una barca que funciona tot el dia, la calma. Aquí comença el camí de l'Aumaec, passadissos verds i ombres que també són Flix"