2 de febrer del 2016

"EL NAZI DE SIURANA" DE TONI ORENSANZ

"Aquesta història se'm va presentar de casualitat, sense ni tan sol saber-ho. Aquestes coses en periodisme, acostumen a passar de tant en tant..."

"El nazi de Siurana" és un exercici de periodisme d'investigació de primer ordre, Toni Orensanz s'endinsa, tot investigant la veritat de la llegenda del nazi de Siurana, en els horrors més obscurs del segle XX, aquells que van revelar la veritable essència del mal. Una història apassionant sobre nazis protegits, memòria històrica, fugues sonades i pactes de silenci.

Amb aquesta presentació de l'obra, i després de la lectura del magnífic treball de"L'omnibus de la mort: parada Falset"(2008) com a tarja de presentació, és inevitable començar la seua lectura i endinsar-te  gràcies a un ritme propi de les novel·les de misteri, en el seu procés apassionant d'investigació amb la descoberta de la veritable personalitat del nazi Jan Buyse (mort el 2002 i enterrat al cemintiri de Siurana), antic membre d'èlit de les SS i peça clau de l'ocupació nazi de Bèlgica. Condemnat al seu país, escàpol i refugiat a Espanya, protegit pel franquisme, amagat des dels anys 60 segle passat amb la seua muller Anita Salden  a un xalet situat  a l'entrada del bucòlic poble de Siurana,  un misteriós belga conegut arreu i fins el dia d'avui com uns dels referents de l'alpinisme esportiu i pels seus estudis - inventari dels cims de tres mil metres dels Pirineus, dada aquesta que es pot comprobar solament posant el nom de Jan Buyse al cercador Google.


Particularment he d'agrair e Toni Orensanz que faci referència al meu treball "Alemanys a l'Ebre". Fa uns mesos, després d'explicar-me que estava treballar aquest em demanar informació sobre els nazis i membres de les SS a la colònia de l'Electroquímica de Flix durant el franquisme, empresa que formà part del conglomerat químic IG Farbenindustrie AG, tristament coneguda per la producció del gas utilitzat en les cambres d'extermini. Colònia que, per exemple, tenia entre els seus membres a Georg Maie Kleinschmidt, cap del partit nazi a la demarcació o fou refugi de membres de les SS fins el seu trasllat a Sudamèrica.

Estructurat en dues parts amb connotacions alpinistes, "l'ascens" i "el cim", amb setanta capítols i dos-cents noranta pàgines, Toni Orensanz, amb el seu particular ritme d'investigació, on hi trobem l'escriptor i editor Joan Sales, autor de la la gran "Incerta glòria", veí i també enterrat a Siurana, amb referències a l'estada al poble del Molar de la reina Paola de Bèlgica, ens va desvetllant i descobrint la veritable personalitat de Jan Buyse i Anita Salden, abordant al mateix temps amb reflexions des del punt de vista ètic com històric els moments més dramàtics de la història del segle vint: l'ascens i la caiguda del nazisme i les seues conseqüències.