12 de gener del 2015

"MEMÒRIES D'UNA ORONETA DE BÉCQUER I ALTRES RELATS" D'ALBERT GUIU

Un dels llibres a destacar i recomanar de la república literària ebrenca del 2014 és  "Memòries d'una oroneta de Becquer i altres relats" d'Albert Guiu Bagés. Un magnífic recull de contes escrits per una de les veus poètiques ebrenques més importants, recull imprés la tardor de l'any passat als tallers de Gràfiques del Matarranya de Calaceit amb el suport del CERE i dels ajuntaments de Flix i Ascó.

En primer lloc cal destacar el pròleg de Francesca Aliern qui defineix Albert Guiu com articulista de prosa acurada, crític literari i poeta encisador, tot recordant-nos que aquesta obra en concret supera qualsevol espectativa per la seva originalitat i "emana poesia a cada línia dels fulls".

Els dos primers relats en són mostra clara, Albert fa un particular reconeixement a dos dels grans de la poesia, Joan Maragall amb el conte "la vaca cega" i a Gustavo Adolfo Bécquer amb "memòries duna oroneta de Bécquer". El tercer relat "somiant Mercè Rodoreda" és un  homenatge a l'autora de la "plaça del diamant". El quart és especialment emotiu "una poeta cega"... "Carme, que va perdre la vista el 2006 a causa d'una malaltia, és alumna meva en uns tallers d'escriptura que imparteixo al seu poble de tota la vida, un poble silenciós, tímid i astut, sembla que parli d'ella, una dona silenciosa, tímida i astuta".

El cinquè relat "Amistats en femení" és un cant a la vida i a la vellesa dins del marc d'una residència per a la gent gran. Després del relat més breu  "taronges ensucrades" ens trobem amb dos contes força originals, "La princesa destronada" i "Memòries d'un cuc vegetarià", per acabar amb un regal i alhora un reconeixemenr a tots els docents, "primer i últim dia de feina d'una professora", un dietari amb connotacions nostàlgiques que  m'ha traslladat a les meves dades particulars amb trenta-set de diferència. "I a què dedicaràs el teu temps? A llegir molt i a gaudir de les immenses possibilitats de la terra. Caram! No tant la terra com la joventut dels alumnes són dos de les realitats amb més riquesa potencial i possibilitats de futur que existeixen."