11 de febrer del 2014

LA DONA PAGESA, DE LA GUERRA CIVIL ALS ANYS 60

Jornalers i jornaleres a l'oliva (Vinebre)
 Dissabte vuit vàrem assistir a la presentació del llibre "La dona pagesa, de la Guerra Civil als anys 60. Terres de l'Ebre" de M Teresa Castelló, presentació que va anar a càrrec dels professors Biel Pubill i Josep M Raduà, va  comptar amb unes paraules de l'autora, tancant  l'acte Jordi Suades de Farell editors.
                                    

Rentant al safareig  (la Serra d'Almos)
Fou a la biblioteca Artur Bladé i Desumvila, un lloc realment entranyable presentant llibres, comptà aquesta vegada amb assistents de molts indrets de la Ribera d'Ebre. M Teresa Castelló s'ho mereixia, és diplomada en ciències empresarials i llicenciada en humanitats, ha estat companya d'ensenyament a l'Institut de Flix i actualment és preofessora al CEIP de Tivissa.
 
Cosint i fent labors al carrer (Tivissa)
Aquest llibre és el resultat de les entrevistes a una trentena de dones pageses de la Terres de l'Ebre, testimonis fins ara anònimes del treball al camp entre el periode de la Guerra Civil i els gran canvis dels anys 60. "La vida humil i silenciosa de la dona pagesa" escriu M Teresa: Les tasques de la llar, les feines del camp, la v ida familiar, l'oci, els costums i la moralitat, enmig de la fam i la misèria de la llarga postguerra és el principal centre d'interès.
Encaixant aubergis (Xerta)

El llibre ha estat editat per Farell Editors i és el número 7 dins la col·lecció Cultura popular, compta amb el suport del Departament de Cultura i la col.laboració de CERE. El pròleg és de l'antropòleg Eliseu Carbonell, professor de la UOCi de l'Institut Català de Recerca en Patrinomi Cultural. L'encert de l'excel·lent treball, al moment de la publicació és l'acompanyament d'un conjunt de fotografies molt interessants, algunes que amb permís de la M Teresa m'agradaria insertar a aquesta entrada al blog.

Recollint olives de terra (Flix)
Podeu veure un reportatge fotogràfic de la presentació a : http://web.altanet.org/ajtms/flix/fotos/actualitat/PresentacioLlibreDonaPagesa08022014/PresentacioLlibreDonaPagesa.htm