24 de novembre del 2013

PREMI D'ASSAIG "ARTUR BLADÉ" A RIBA-ROJA D'EBRE


Els actes de lliurament del XVI Premi d'Assaig Artur Bladé  Desumvila el passat divendres a Riba-roja d'Ebre foren molt especials. A més del lliurament del Premi a un estudi biogràfic de l'il.lustre tivissà Lluís Brull, realitzat  pel seu nebot Adolf Brull, es commemorà el 30è aniversari del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre  (CERE) i el retorn després de 24 anys del lliurament del Premi a Riba-roja d'Ebre.

Particularment són dos efemèrides amb un significat especial i carregats de bons records. Primer per ser un dels membres fundadors del CERE a Vinebre aquella nit de juny de 1983, i en  segon lloc el retorn a Riba-roja d'Ebre, el primer sopar literari i  premi d'assaig que vaig organitzar als pocs mesos d'haver accedit a la presidència de l'entitat el 1987..

He retornat a l'hemeroteca i he recordat aquell IV Premi d'assaig, lliurat el 29 de setembre de 1989, el darrer en que participaria el recordat Artur Bladé i Desumvila, essent el guanyador d'aleshores el periodista Xavier Garcia amb :"La Ribera d'Ebre, c entre d'una àmplia perifèria expoliada". Anecdòticament podriem recordar el jurat d'aquella edició, compost per Josep Lluís Carod-Rovira, Lluís Cassassas, Salvador Cardús i Pilar Rahola, intelectuals que amb els anys han esdevinguts autèntics creadors d'opinió. Una nit que clouria amb un recordat discurs Isidor Marí, sot-director de Política Lingüística. El fet que la personalitat invitada a tancar els actes fos precisament en Xavier Garcia, el guanyador d'aquella edició, fou tota una distinció més que merescuda.

Temps era temps i l'entitat ha crescut en tots els àmbits, el magnífic parlament de Xavier Garcia ho deixà molt clar, així vaig retrobar-me amb amics de bona part dels pobles de la Ribera, amb molts companys que han format part de les diferents juntes del CERE , al actuals membres i al seu president Josep Antoni Collazos. La demostració de la vitalitat de la cultura riberenca una vegada més ha passat l'avaluació amb excel.lent nota, i aixó ens ha de portar ha estar orgullosos del nostre Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre.

Per acabar tot i que vaig fer personalment, enhorabona i moltes felicitats al senyor Adolf Brull per la seua obra: "Un home bo, Lluís Brull", un dels secrets més ben guardats a llarg de la nit, company de taula amb qui vaig compartir tertúlia al llarg del sopar i que gràcies a la proximitat vaig tenir l'oportunitat de ser el primer en felicitar.

Per accedir a la crònica del lliurament del XVI premi d'assaig podeu llegir la crònica que ens ofereix la web del CERE:

http://www.riberadebre.org/index.php?option=com_content&view=article&id=143:qun-home-bo-lluis-brullq-dadolf-brull-xvi-premi-dassaig-sobre-la-ribera-debre-artur-blade-i-desumvila&catid=1:noticies&Itemid=2