27 d’agost del 2013

TOT A PUNT PER LA CADENA PEL PONT DE RIBA-ROJA D'EBRE I ...

Il.lustrativa portada de DiariEbre

Tot estava a punt per fer la cadena per la independència al pont de Riba-roja d'Ebre, i a quarts de cinc de la tarda, quan es començava la festa del riu de la Festa Major, acte previ a la cadena humana, un seguit d'espectaculars focs s'inciaren sorprenentment entre Ascó i més enllà de Riba-roja d'Ebre, essent els més impactants els produits a dos llocs emblemàtics de la població: Santa Madrona i Berrús.

Com era de preveure es suspengué ràpidament la festa de riu que es realitzava la club nàutic així com la cadena humana per la independència, "on l'Ebre es fa català",  preparada per l'ANC local..

Les carreteres entre el pont i la Pobla de Masaluca a l'igual que la carretera entre Flix i Ascó foren tancades a la circulació.

El desplegament de recursos de tota mena, dotacions de bombers d'arreu, avions, helicòpters, agrupacions de defensa forestal, mossos d'esquadrs, ajuntaments o protecció civil fou instantani.

Un cop recuperada la normalitat, veient els efectes dels focs d'ahir, el desplegament i recursos disposats... quan tot apunta que tot plegat ha estat produit per les guspires d'un tren, alguns diuen per la catenària, és quan ens podem fer multiples preguntes i més intrerrogants sobre responsabilitats, manteniment de la linea, manca d'inversions, explicacions per part de RENFE i ADIF... la polèmica està servida. Com dirien el vells, tot plegat, TOT AIXÒ QUI HO PAGA ?

La Marfanta ha ofert més informació

"Sis patrulles dels mossos i dues unitats del SEM, a més d'efectius de les Agrupacions de Defensa Forestal, estan treballant juntament amb els bombers per apagar l'incendi de la Ribera d'Ebre. Per la seua banda, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha emès una prealerta del pla d'emergències per transport de viatgers en ferrocarril (FERROCAT) pel tall de circulació de trens a la línia de Rodalies-Renfe R15 entre les estacions d'Ascó i Riba Roja, per diversos focus de l'incendi propers a les vies. - ".

"RIBA-ROJA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat cap a tres quarts de deu del matí l'incendi forestal que es va declarar aquest dilluns a la tarda al nord de la Ribera d’Ebre. A primera hora del matí, a la zona hi han continuat treballant 44 dotacions terrestres i set mitjans aeris, per poder extingir totalment el foc, que ha cremat 20 hectàrees sobretot de pi blanc i matoll. En aquest sentit, els bombers han aconseguit frenar de matinada el flanc dret i el cap de l'incendi que cremava al terme de Riba-roja d'Ebre. El foc es va iniciar al voltant de dos quarts de cinc al pont de Berrús, propagant-se després al puig de Santa Magdalena. Les flames es van anar estenent a una zona de barrancs al sud del riu Ebre amb focus secundaris al voltant del perímetre que ja cremava.
L'incendi podria haver estat provocat per les guspires d'un tren... 

FOTO DEL PONT I ESTELADA de Roser Cervelló.