8 de juliol del 2013

O CATALÂO (UN CATALÀ A L'AMAZÒNIA)

"O Catalâo (un català a l'amazònia)" de Josep Travesset i Anna Rosselló, editorial el Llamp, col·lecció l'Aplec, 1984, amb pròleg de J M Ainaud de Lasarte, és una joia literària per redescobrir gairebé trenta anys després de la seua  publicació.

La recent estada del president Mas al Brasil, les paraules en català del brasiler Neymar en arribar a Barcelona, sense oblidar la gran obra del bisbe Pere Casaldàliga... en porta a reflexionar: "la petjada dels catalans a les terres d'Amèrica és més profunda i més diversa del que molta gent es pensa".

Desprès de la diàspora catalana del 39, especialment a Mèxic o Xile, hi trobem els casos del matrimoni  Josep Travesset i Anna Rosselló, amb la seua filla Carme, recorreguent milers de quilòmetres per les terres amaricanes, prenent apunts d'experiències i records que traslladarien en publicacions plenes de tendresa i estima per la gent i la seua terra.

Com ens recorda el seu amic, el recordat  J M Ainaud de Lasarte al pròleg: " trobar-se enmig de les selves tropical (concretament a la vora del riu Negro) amb un català que hi ha arrelat profundament sense deixar de pensar i estimar Catalunya. Veure la nostra bandera voltada d'amerindis, al costat de la de la frondosa selva, no és el mateix que veure-la penjada d'un poble de la Garrotxa. Com més llunys ens trobem de casa nostra, més posem a prova els nostres sentiments, sobretot el sentiment de Pàtria. sentir parlar català a milers de quilòmetres..."

Us podeu imaginar les emocions del matrimoni Travesset - Rosselló lluny de la civilització allunyats per la força de l'exili de Catalunya... Trobar-se amb el doctor Arnau, un metge nascut a Figueres especializat amb medicina natural a Barcelona, ciutat on es doctorà, exiliat com ells, que després de passar pels camps dce concentració francesos s'instal·là al bell mig de l'Amazònia. Un veritable idealista organitzant i dirigint  una petita comunitat d'indigenes a qui o catalâo ensenyaria a parlar escriure el català i el brasiler...Una obra d'obligada lectura.

Nota. Anna Rosselló va neixer a Flix el 1923, el seu pare fou el secretari de l'ajuntament i del jutjat. He fet altres entrades sobre el retorn a Flix desembre de l'any 2007, la més llegida es refereix al seu darrer llibre de menòries "Memòries d'una dona lluitadora":  http://blogdepere.blogspot.com.es/2007/09/anna-rossell.