28 de juny del 2013

“BÁS PRINSSÁS”, EL PETIT PRÍNCEP LAPÓ




Els lapons, també conegut pels Samis, s’establiren fa més de 10.000 anys a les terres més meridionals d’Europa, al nord de la península escandinava. Històricament són coneguts per ser un poble poble amb un estil de vida basat en la transhumància, per ser caçadors, pescadors i recol·lectors. 

Així, Lapònia (en sami Sameadnäm, en  suec Lappland, en finès Lappi) designa el país dels Samis. A nivell lingüístic, consultant la Wikipèdia, es distingeixen fins a onze llengües ben diferenciades, de les que tres estan estudiades però cada vegada més poc parlades. d'entre les que, malgrat tot, tenim la versió en sami septentrional del Petit Príncep. 

Un excel.lent  record d’una companya de l’INS de Flix, amant també de la gran novel.la de Saint-Exupéry, després d’una estada a Finlàndia, país on també adquirí la versió en finlandès (o Suomi) titulat: “Pikku Prinssi”, nom força diferent del “Bás Prinssás lapó.  
  
Així, les tres variants estudiades del sami són:   

El sami septentrional o sami del nord és la llengua amb més parlants del grup sami  Es parla a les zones septentrional de Noruega, Suècia i Finlàndia. Segons les fonts la xifra de parlants oscil·la entre els 15.000 i 25.000 parlants. El sami meridional només parlada per unes 500 persones al su-oest d'Escandinàvia. I el sami skolt, parlada per unes 400 persones, majoria gent gran, a Finlànida