25 de maig del 2013

"CARMEL D'ASCÓ. Una visió biogràfica" de XAVIER GARCIA.

Aquesta setmana els associats del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) hem rebut el darrer premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila, concretament el XVè. "Carmel d'Ascó. Una visió literària" de Xavier Garcia. Publicada pel mateix CERE a la col.lecció el Daliner.

L'obra abans que res té dos centres d'interès que animen a la seua lectura. Recordar la figura singular de Carmel Biarnés (1928 - 1992), veritable referent de la cultura de la Ribera i d'Ascó a finals del franquisme i durant la transició. I altrament la visió de la seua figura per part del periodista Xavier Garcia, premi Nacional de Cultura, autor de recordat "Homenots del Sud", sens dubte un dels millors cronistes de la història, la cultura i la gent d'aquestes terres. Xavier Garcia ens  recorda com el juliol de 1969 entrà en contacte amb Carmel Biarnés, "Carmelo" d'Ascó.

L'autor ens ofereix la vida de Carmel distribuit en tres parts, amb tres títols que defineixen el seu contingut. La primera o Meditació ascónenca (1928-1950), la família, la guerra, el seminari...La segona o d'un Temps i d'un País (1950-1975) amb les coneixences dels anys 50, Artur Bladé, Terré... els inicis periodístics renovant el periodisme comarcal, el periodisme carmelità... I la tercera (1975 - 1992), definit com els anys revolts, anys que vaig conèixer al referent cultural i ebrenc de la joventut: Nuclears, aigües, marxes, congressos, el CERE, la veu crítica per excel.lència de la transició, el seu testament espiritual... Finalment, Xavier Garcia ens ofereix un annex molt interessant: Un estudi de la correspondència entre Carmel i Artur Bladé entre els anys 1969-1988.

Sens dubte aquest XV premi d'assaig té tots els ingredients per conèixer al figura i obra del recordat Carmel Biarnés. Xavier Garcia és la persona que millor ens podia donar a conèixer la seua vida. Altrament, molt encertada la fotografia que il.lustra el llibre amb Carmel a la seua singular estança, envoltat de papers, llibres, pintures, fotografies, imatgeria religiosa i col.leccions diverses, datada el 1988, autor Marc Arias.