13 de febrer del 2013

EXPOSICIÓ: CATALUNYA BOMBARDEJADA



A partir de demà i fins els 24 de febrer a ca don Ventura tindrem l'ocasió de veure l'exposició "Catalunya Bombardejada". Una exposició realitzada pel Memorial Democràtic amb motiu del 75è aniversari dels bombardeigs sobre la població civil i a les infraestructures catalanes.

Per a Flix en concret serà per recordar el 76à aniversari del primer bombardeig d'aviació sobre la població civil durant la Guerra Civil, la fatídica nit del 23 de febrer. Bombardeig que ha estat en centre d'interès en d'altres entrades al bloc. Un fet que representà un abans i un després en el concepte de la guerra, pel que suposa l'atac sobre la població civil, en el cas del nostre poble amb vuit morts i nombrosos ferits a més de la destrucció física indiscriminada com per exemple de l'hospital de sang ubicat als menjadors obrers de la Fàbrica.

L'associació La Cana i l'Ajuntamennt han tingut l'encert de dur aquesta impactant exposició per aquestes dates tan assenyalades, alhora que han organitzat un seguit d'actes d'homenatge a les víctimes i de record dels bombardeigs a la Ribera d'Ebre, amb un acte especial per al dia 23, amb la visita teatralitzada al refugi antiaeri del carrer Sant Josep.

Nota: La magnífica fotografia superior és del bombardeig alemany de la Legió Cóndor el 21 de setembre del 1937 sobre la colònia químic. L'original està als arxius de la Fàbrica, fou realitzada pel tinent d'aviació Comte Schulenburg. Forma part del capitol de la Guerra Civil del llibre "Centenari de la Fàbrica. 1887 - 1997".