28 d’octubre del 2012

EN RECORD ALS BRIGADISTES ITALIANS

EFEMÈRIDE: Fa 22 anys, el 28 d'octubre de l'any 1990, el poble de Flix va viure una diada molt especia. El motiu fou la inauguració a la cruïlla de carrer Mirador - Llevant d'un espai amb vistes del poble i del riu Ebre d’un monument a la Batalla de l'Ebre ofert per ex-brigadistes italians. Concrètament per l'Associaziaziones Italiana Combattenti Volontari Antifascisti di Spagna (AICVAS) a través de la Coordinadora d'Excombatents de la República.

Es una obra de l'escultor italià Romeo Mancini. Participaren en l’acte nombrosos excombatents, un centenar d'ells ex-brigadistes internacionals, acompanyats entre d’altres, pel senador italià Italo Nicoleto, l’escriptor Luigi Bolgiani i l’històric dirigent comunista Gregorio López Raimundo.

L'escultura està realitzada en ferro, medeix 2 metres d'alt i 0,5 metres d'ample, ubicada damunt d'un bloc d'un metre de pedra de Vicenza. Vol recordar la Batalla de l'Ebre representant els horrors de la guerra. Una, imatge que segons el seu autor porta intrínsecament els senyals d'una tragèdia que, amb la fi de la democràcia espanyola, obriria el camí a la infàmia nazi i feixista de la Segona Guerra Mundial. Un emblema i una imatge del que succeí aquell llunyà 1938. 

L'escultura, una imatge esqueixada, vol representar també un advertiment per a tots aquells que rebutgen la cultura de la pau i la llibertat. El text, escrit e català i italià a la base de la pedra de Vicenza diu: "Aquí a l'Ebre, voluntaris antifeixistes italians i d'arreu del món lluitaren al costat del poble espanyol per la justícia, la llibertat i la democràcia, en la darrera gran batalla de l'exèrcit republicà".


La visita al monument ofert pels brigadistes italians s'ha convertit amb els anys en un lloc de trobada i record, en especial dels brigadistes internacionals, un dels darrers actes de record fou motiu d'una de les primeres entrades a aquest bloc, el retorn a l'Ebre del mític Milton Wolf, cap de la brigada Lincoln.