6 d’octubre del 2012

EL NOSTRE 6 D'OCTUBRE I LA FAI



Diuen les cròniques que a les 20, 10 hores del 6 d'octubre de 1934, el president Lluís Companys va sortir als balcó de la Generalitat i va proclamar l'Estat Català. 10 hores més tard l'exèrcit espanyol declarava l'estat de guerra.... el Govern des de Madrid va ser contundent, suprimí l'autonomia catalana, destituí alcaldes i regidors d'esquerres, imposà el castellà com a llengua oficial ...i s'inicià una massiva detenció de dirigents d'esquerres  d'arreru del país amb Companys en primer lloc. Uns fets dràmatics que 78 anys més tard no podem deixar en l'oblit.

Del 6 d'octubre a Flix en sabem ben poca cosa, publicacions importants com "El 6 d'octubre a les comarques" de Sebastià Campos i Terré no fan cap esment al nostre poble, contrastant per exemple amb els 17 detinguts de la veïna població de Riba-roja.

L'única referència en premsa que tenim dels 6 d'octubre a Flix és aquesta nota de l'alcalde de Flix a "la Vanguardia"  de 9 d'octubre on crida l'atenció que esmentés la FAI al capdavant dels que pretenien  en armes implantar l"Estat Català".

Aquest mateix número recordava que els trasatlàntics Unuguay i Ciudad de Cadiz havien estat confiscats com a presons i que dues "Banderas del Tercio" havien arribat a Barcelona per a "contribuir al restablecimiento de la normalidad". Altrament recordar que des de l'1 de febrer era alcalde de Flix  Marià Masot al capdavant d'una candidatura de dretes anomenada "Unió Ciutadana".

 L' escrit deia.

"En la Comandancia general se recibió el domingo el siguiente telegrama de Flix:
“Federales de Izquierda, F.A.I., nacionalistas protegidos por somaten pretendieron con armas implantar “Estat Català”. Ayuntamiento pertrechado Casa Consistorial adherido Poder central heroicamente defendido bandera española imponiendose a las intenciones de los que atentaron contra la integridad de la Patria.
Felicitamos a V. E. Por su gloriosa victoria por ser la base fundamental de la tranquilidad catalana”.