9 de setembre del 2012

TEMPS ERA TEMPS: FLIX, AGOST DEL 31.


El proper dimarts amb motiu de la Diada el poble de Flix com la resta del país tindrà una bona representació a la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana, amb dos autocars organitzats per la gent de "ANC, Flix per la independència", amb tren, amb cotxes particulars, tot per sumar-se a la crida clarament independentista: "Catalunya, nou estat d'Europa".

Temps era temps. En el record de molts serà present el discurs del president Macià del 14 d'abril del 1931: "Catalans: interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana. Esperem que tots sabreu fer-vos dignes de la llibertat...". Hauran passat més de vuitanta anys,  i el record dels nostres avis i pares participant de la llibertat d'aquells dies històrics.

Des del bloc m'agradaria recordar la missiva  que adjunto adreçada per l'alcalde de Flix Jaume Garciapons al president Francesc Macià. Escrit que es troba a l'Arxiu Nacional de Catalunya, i que començava amb un simptomàtic "Honorable i amic", i s'afegia a l'entusiasme del poble de Flix amb motiu del referendum del 2 d'agost de 1931 en que s'aprovà l'Estatut de Núria.  Tot  i recordant que havia faltat poc pel 75 per cent de participació per l'existència del "barri Internacional, compost quasi tot per estrangers i castellans" abstencionistes. Així mateix recordava que com les dones no havien pogut participar en la votacións, encara no havien aconseguit el dret al sufragi, aquestes havien recollit llistes de "firmes" de quasi totes les que sabien signar.