9 d’abril del 2012

1902: FLIX, DIADA DEL REMEI, TRADICIONAL FESTA MAJOR.


Un any més el racó i ermita del Remei ha estat el centre neuràlgic del poble de Flix. Milers de persones de totes les edats s'han concentrat a aquest racó tot mantenint les tradicions. Unes tradicions que es perden en el temps però que tenim documentats per exemple al retall que adjunto. "Diario del Comercio", 8 d'abril de 1902, fa tot just 110 anys. Diari  del "Partido Liberal" de Tarragona. Retall que esmenta el diumenge i dilluns de Pasqua com la tradicional "fiesta mayor" de Flix, poble que aleshores comptava amb 2.516 habitants..

El diumenge 30 amb la celebració del oficis i la distribució entre els pobres d'"una suculenta y abundante comida, además un pan á cada uno de ellos, acto presidido por el magnífico Ayuntamiento, y presenciado por gran número de vecinos, en cuyos semblabtes se reflejaba la satisfacción que producen tan benéficos actos", recordar que l'alcalde era des del gener el carlí Joaquín de Oriol Serrano.

El dilluns 31 de març, a les 6 del matí, processó  ( en romeria ) al santuari de la Mare de Déu del Remei, amb  el oficis pertinents realitzats pel mossen  D. José Sas, "enalteciendo las glorias de María, en el que con inspiración y palabra correcta castiza cautivó la atención...". Per la tarda, a la plaça de l'ermita ball fins l'hora del retorn en processó al poble. "Las autoridades locales ha presidido los solemnes actos, contgribuyendo con su presencia al esplendor de los mismos, quedando todos los que tuvimos la dicha de asistir a ellos cumamente complacidos de aquella santa y dulce alegria". Al final, el cronista del diari recordava les "solemnidades de rúbrica y con mucha asistencia de fieles" de la Setmana Santa.

(Aquest diari el podem consultar per internet a la Biblioteca Hemeroteca Municipal der Tarragona)