1 de febrer del 2012

"LA BANDERA DE LA ESTRELLA SOLITARIA"



Avui la notícia política del dia és la trobada del President de la Generalitat Artur Mas amb el flamant President del govern de l'estat Mariano Rajoy. Demà tots els mitjans de comunicació, especialment els catalans ens oferiran pàgines senceres, de ben segur els diaris madrilenys també diran la seva. Fins i tot ho farà el veterà monàrquic ABC, com ho feu l'agost del 1931 amb una de les visites a Madrid del President Macià, concretrament el 25 d'agost, després d'haver lliurat personalment l'Estatut de Núria al Congrés per a la seva aprovació.


És força curios el tractament i el seguiment d'aquest diari monàrquic del viatge de retorn que feu del President Macià, des de la sortida de Madrid acompanyat entre d'altres per l'alcalde de Barcelona, Ayguadé, i els diputats Ventura i Gassol, Carner, Carrasco i Formiguera i Tarradellas.

L'arribada en tren a Barcelona, després d'un viatge carregat d'emocions gairebé a totes les estacions per on passà, Puebla de Hijar, Faió, on un obrer li digué "en catalán": "Señor Macià, cuidado no os vayan a dar gato por liebre",  Flix, Móra, Falset, Reus i Sitges, amb manifestacions espontanies de suport a l'Avi de veïns i veïnes a les estacions. Un viatge de més de 17 hores de durada: que començà  les 7 h 40 m del matí  fins les 23 h i 15 minuts del vespre.

Després d'haver estat rebut per més de 20 mil persones es dirigí al Palau de la Generalitat amb els discursos corresponents. .. i un breu per part de l'ABC, si més no curiós, en referir-se sense esmentar el símbol de l'independentisme, definida com "la bandera de la estrella solitaria":

"Al abandonar, momentos después de la una, el Sr Macià, el Palacio de la Generalidad, se presentaron unas banderas catalanas con la estrella solitaria, que algunos entusiastas llevaban, y a las que habían rendido honores en la estación todos los portadores de las demás banderas. El sr. Macià la besó reverentemente entre los aplausos de la multitud".

Us imagineu gairebé 80 anys després que el president de Generalitat, aquesta nit després d'arribar a Barcelona fos rebut a l'aeroport i fes els mateixos gestos que Macià ?