20 de desembre del 2011

HOMES DEL CATALANISME: DOMÈNEC AGUSTÍ SALMONS



Tot preparant les classes d'història, aquests dies he tornat a consultar el treball i recull biogràfic que es va publicar l'any 1995 sobre les  “Homes del Catalanisme, Bases de ManresaDiccionari biogràfic ”, obra dirigida per Josep M Ollé. Recull en la que vaig tenir la sort de col.laborar amb l’aportació biogràfica dels il.lustres riberencs que hi van participar com la de Domènec Agustí i Salmons, metge i propietari d'Ascó. La fotografia del riberenc d'adopció es propietat d'un descendent seu, fill d'Ascó, afeccionat com ell a la música i  metge com ell: Miquel Ma.


La federació d’entitats catalanistes sorgida el 1891 sota el nom d’Unió Catalanista va promoure els primers actes de masses d’abast nacional, amb voluntat de ser anuals i que es trobarien per primer cop a Manresa a finals de març del 1892.

Així aquesta publicació recull una relació biogràfica  dels 248 delegats territorials que participaren amb nom tan il.lustres com els arquitecte Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, els escritors Angel Guimerà , Narcís Oller o el mateix Enric Prat de la Riba. 

No entraré al contingut i la importància de la trobada de les Bases de Manresa. Però sí que m’agradaria esmentar els riberencs que participaren com a delegats de la Unió Catalanista a l’assemblea: Domènec Agustí, propietari i metge d’Ascó i Enric Octavi Raduà, metge de Garcia. Així com  i a l’assemblea celebrada a Reus el 1893: Domènec Agustí, Osvald Bassedas, notari de Garcia, Miquel Ferrús Arnavat, fabricant de Flix.