30 de desembre del 2011

EFEMÈRIDES FLIXANQUES PEL 2012



Fa 100 anys. 1912.
          17 de gener. El Sindicat acorda comprar un motor de gasolina per tal de substituir la tracció animal del molí.
           Novembre. Fundació de la “Unión Obrera” (de tendències socialistes), un any després comptava amb 260 associats. Els impulsors van ser obrers bascos de Babcok-Wilcok que treballaven a la Fàbrica.
Fa 75 anys. 1937.
            23-24 de febrer. Flix, una de les primeres poblacions catalanes en ser bombardejades per l’aviació feixista: 8 morts i nombrosos ferits. Com a conseqüència dels bombardejos es construirien un seguit de refugis per part de l’empresa Saltos del Ebro amb l’ajut dels veïns.
            ““Comissaria de Defensa Militar de Tarragona: Informe del bombardeig de FLIX per l’Aviació facciosa a la nit del dia 23 de febrer de 1937:
   A les deu hores de la nit aparegué el primer avió deixant caure una bomba sobre l’edifici de la fàbrica ELECTRO-QUÍMICA DE FLIX, precisament sobre la nau de fabricació de Clorat-Bi. Transcorregueren uns vint minuts sense que fós llençada cap altra bomba. Sembla que els aparells exploraven el terreny i objectius o bé que esperaven es presentés l’Aviació Lleial. A continuació de l’explosió primera el personal de la fàbrica apagà l’enllumenat de la mateixa i es retirà de la fàbrica. (...) A la fàbrica hi hagué quatre morts. La població civil alarmada sortí al camp a refugiar-se. Les cases de la població foren també bombardejades. El bombardejament durà fins a la una i vint hores de matinada. El nombre de bombes llençades passà de cent vint-i-cinc. Són de gros calibre. Sembla que siguin les de cent cinquanta kilos. Un clot fet per una d’elles amidà quatre metres de profunditat. (...) Avui la població civil de Flix, especialment les dones i infants han abandonat el poble per refugiar-se al camp. Tarragona 24 de febrer de 1937.” (1)
Fa 50 anys. 1962.
            13 de juny. Inauguració Planta Electrolítica (EIII) pel ministre d'Indústria Joaquim Planell  Riera.
              8 de setembre. Primer Festival “Galas del Ebro”. Es realitzarà durant 5 anys a l’estatge de la Unió Social.
              Hi havia censats 11 tractors, 100 mules, 80 ases, 10 cavalls i 150 carros.
Fa 25 anys, 1987.
             La Fàbrica tanca la polèmica planta del PCB (Pyralene).
14 de febrer. El President de la Generalitat Jordi Pujol inaugura la carretera Flix-Maials, amb un cost de 710 milions de PTA i una longitud de 19,2 km. Aquest dia Sant Valentí la sort arribà a moltes llars. El nº 50.940 de la Loteria Nacional tocà a Flix, uns 424 milions de pessetes. en premis.
Fa 10 anys: 2002.
          1 de gener. La nova moneda europea “EURO” substitueix la PESSETA.
          Segons el cens realitzat per l’INE corresponent a l’any 2001 Flix té 3.952 hab.
         5 d’abril. S’inaugura la nova carretera Flix – Riba-roja d’Ebre. Les obres han estat finançades per la Generalitat i el Ministeri de l’Interior, el seu cost ha estat de 5,6 milions d’euros.


ELS MILLORS DESITJOS PEL 2MIL12



(1)Arxivo Histórico de Salamanca. Guerra Civil. Llig. 335-10.