6 de setembre del 2011

DEMÀ DIA 7 I AL SENAT: SEGONA PART.


Divendres fou el Congrés qui aprovà la "reforma expres" de la Constitució, aquesta tarda, gairebé coincidint amb la protesta al carrer de milers i milers de persones contra la reforma constitucional,  els senadors nomenats pel Parlament han intervingut per expressar el seu vot davant la comissió d'afers institucionals, en representació dels senadors d'ERC ha intervingut Miquel Bofill, encara que és d'elecció directa. Demà per la tarda viurem al Senat la segona i definitiva part.  Per la importància del seu discurs al Parlament podeu llegir un breu de la seva intervenció:


"Bofill: “Ens hem de preparar per saltar el mur constitucional amb què ens volen barrar el pas”

El senador Miquel Bofill, en la seva compareixença al Parlament de Catalunya, assegura que la reforma ve a reblar el clau de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i que la Catalunya rica i plena no hi cap a la Constitució.

El senador d’Esquerra, Miquel Bofill, en la seva compareixença davant del Parlament de Catalunya ha fixat la posició d’Esquerra en el debat que es produirà demà en el Senat com a tràmit de la reforma constitucional. Bofill ha explicat que  ‘la reforma constitucional que ens trobem sobre la taula no és precisament aquella reforma promesa del Senat per adequar-lo a la pluralitat, sinó la reforma centralista, feta sense el mínim respecte a les CCAA que, malgrat veure’s afectades profundament en la seva autonomia financera, i per tant en la seva autonomia política, no només no han participat en l’elaboració, sinó que ni tan sols han estat informades prèviament, ni se’ls ha fet cap consulta’.

Segons Bofill, ‘el PP i el PSOE, amb aquesta iniciativa, per les formes i pel contingut, han vingut a reblar el clau de la sentència del Tribunal Constitucional i a dir que la Catalunya rica i plena no hi cap a la Constitució espanyola. Els partits espanyols tanquen la porta a les nostres aspiracions i l’obren a l’ofec de la nostra ja limitada autonomia financera’.

En el decurs de la seva intervenció, el senador d’Esquerra ha assegurat que vénen temps difícils en què ‘ens hem de preparar per saltar el mur constitucional amb què ens volen barrar el pas i mantenir-nos sotmesos’. En aquest context, Bofill afirma que ‘el poble català haurà d’afirmar la seva sobirania, exercir el seu dret a decidir, treballar per tal que Catalunya pugui seure directament als òrgans de decisió de la Unió Europea, per participar-hi amb independència i amb tots els drets com a estat membre’.

Bofill ha exposat els arguments per no avalar aquesta reforma ja que no la considera necessària ni urgent, nega el debat parlamentari i l’aval popular, liquida l’autonomia financera de les comunitats autònomes i obvia l’heterogeneïtat competencial, redueix l’estat del benestar, té un marcat caràcter ideològic neoliberal i conservador i esquiva les necessàries reformes d’altres articles de la Constitució."