13 de desembre del 2010

VETO ALS PRESSUPOSTOS I NOVA LLEI DEL TABAC

El Ple del Senat ha vetat aquest dilluns els pressupostos generals de l'Estat de 2011 gràcies al suport de PP, CiU, ERC, ICV i BNG, la qual cosa suposa que el projecte de llei es torni al Congrés sense modificacions perquè el Ple aixequi el veto la propera setmana. El Ple de la Cambra alta ha aprovat per 138 vots a favor i 124 en contra el veto del BNG, el primer dels cinc presentats i debatuts aquest dilluns (PP, CiU, ERC, ICV i BNG), de manera que ja no ha calgut votar la resta de vetos.


El PP, CiU, BNG, ERC i ICV han defensat aquest dilluns davant el Ple del Senat la devolució al Congrés dels pressupostos per al 2011 sense tramitació d'esmenes per considerar que es basen en un "escenari macroeconòmic irreal" i perquè no comportaran la recuperació econòmica.

Des d'ERC, Josep Maria Esquerda, ha assenyalat, igual que CiU, que els pressupostos no compleixen amb l'Estatut català i que de cada quatre anys a Catalunya l'Executiu s'estalvia un any que no executa. Esquerda ha assegurat que els pressupostos de 2011 són els més antisocials de mandat socialista i ha assenyalat que li fa pena que aquesta autodenominada esquerra actuï d'aquesta manera.

Després de la llei de pressupostos ha estat el debat de la nova popularmente coneguda llei del Tabac, oficialmente “Proposición de Ley por la que se modifica la Ley 28/2005, de 26 de diciembre, de medidas sanitarias frente al tabaquismo y reguladora de la venta, el suministro, el consumo y la publicidad de los productos del tabaco”. Previament he de dir que a la meva adreça de correu electrònic del senat he rebut centenars de correus majoritariament a favor de l’enduriment de la llei. En nom de l’Entesa Catalana de Progrés ha intervingut el senador per Lleida, el republicà Josep Maria Esquerda, president de la Comissió de Sanitat del Senat, qui ha defensat la Llei de mesures sanitàries enfront del tabaquisme i ha negat que sigui una llei prohibicionista. “És una llei a favor dels drets de les persones que no volen inhalar el fum del tabac en llocs tancats quan no volen”.