30 de juny del 2010

EL CASTELL CARLÍ : 30 DE JUNY DEL 1875


Quan estan a punt de finalitzar les obres de restauració del Castell Carlí, cal recordar una efemèride flixanca, avui 30 de juny de fa 135 anys, Josep Agramunt, lo Capellà de Flix, cap de la brigada de Gandesa, coneixedor de la desfeta carlina al seu poble intentà recuperar infructuosament el Castell de Flix amb uns 400 carlins i 26 cavalls, acte seguit es retiraria a la Fatarella.

Sembla ser que el conegut bandoler Panxampla d’Alfara de Carles hi formava part. Després de l’ocupació del castell carlí de Flix el 19 de juny de 1875 al castellet hi restarien dues companyies de “voluntaris” , una de Flix i l’altra de Villalba dels Arcs, que fins aleshores havien cobert la vigilància del castell de Móra d’Ebre.


Dies després voluntaris de la guarnició liberal de Flix anirien a Riba-roja d’Ebre a casa del jove dirigent carlí Puig, més conegut pel seu àlias “Cuto”, qui amb 26 anys feia poc s’havia unit a la partida del Capellà de Flix. Els Voluntaris de Flix raptarien i empresonarien a la seva mare, cunyada i germà. De rebot, segons les cròniques del veí poble de Maials, tindrien problemes amb Cuto, aquest cop comportant-se com un bandoler.


A partir d’aquests moments, serà coneguda la partida d’antics carlins, ara bandolers, comandats per Puig, àlias Cuto, de Riba-roja.


Les forces del govern exigiren a la població de la contrada fortes contribucions per tornar a arranjar el castell de Flix. El poble de Maials, per exemple, va haver de participar amb 3000 totxos, dos fusters, quatre paletes, dotze peons i vuit mules o cavalls.


El 24 de juliol el Castell de Flix seria reforçat amb dos peces d’artilleria de 12 i de a 6, per ser un punt estratègic que servia per defensar la navegació per l’Ebre.