8 d’abril del 2010

IV CENTENARI DE L'EXPULSIÓ DELS MORISCOS

Avui he rebut el programa oficial dels actes del "IV Centenari de l'Expulsió dels Moriscos" que es desenvoluparan a Barcelona, Ascó i Miravet entre el 15 i 18 d'abril. Un dels processos històrics més dramàtics que s'ha viscut a les nostres terres. Expulsió que no va ser total ja que els 260 moriscs de Flix (53 famílies) no foren expulsats, a l’igual que els de Garcia, Móra, Riba-roja, Vinebre, Tivissa i Benifallet. En canvi a Ascó foren abandonades a conseqüència de la seva expulsió 154 cases, restant el poble practicament buit, a l'igual que la veïna població de Miravet.
Pel que fa a la no expulsió dels moriscos de Flix, s'ha de tenir en compte una relació signada pel bisbe de Tortosa i durant uns mesos virrei de Catalunya, don Pedro de Manrique, donat immillorables referències de les cases i famílies de moriscos que hi havia a Tortosa i el seu bisbat, en la que assegurava que a Flix:

“En esta Villa hay cinquenta y tres casas de cristianos nuevos de moros tan mezclados con los cristianos viejos que se confunde ya el nombre de cristianos nuevos y de moriscos, teniendose todos por cristianos viejos, y offendiendose mucho de que los llamen o noten de cristianos nuevos, y algunos de quien aura opinion que eran tales cristianos nuevos por informaciones an provado que no lo son y los han declarado por cristianos viejos, y dicen abria dificultat para concluir por informaciones que son cristianos nuevos este, o el otro, en particular, y todas las casas de cristianos nuevos i biejos estan entrevesadas sin division de barrio..."(1)


(1) BIARNÉS, Carmel. Apunts història d’Ascó. Els moriscos a Cataluña. Ascó. 1981. Pag.136. (L’original de l’esmentat document es troba a l’Arxiu de Simancas, lligall 243).