5 de febrer del 2010

"LA VEU DE FLIX": 2010, ESPECTATIVES DAVANT LA CRISI



ANY 2010: ESPECTATIVES DAVANT LA CRISI

"L’any 2009 serà conegut per l’any de la primera gran crisi global del segle XXI, una gravíssima crisi econòmica que ens termes socioeconòmics ens ha portat al llindar del 4 milions d’aturats a l’estat espanyol, una crisi econòmica que a Flix a partir del passat mes de maig va encendre totes les alarmes amb els EROs d’Ercros, Inquide i més tard de Recuprod. El passat número de la Veu de Flix varem poder conèixer diferents anàlisis de la situació del nostre poble, uns anàlisis que, si més no, denoten una important activitat combinada amb preocupació i expectatives.
Amb tot cas m’agradaria deixar molt clar que la crisi que va encendre totes les alarmes del nostre poble i ens portà a importants mobilitzacions tan a l’interior del poble com a Barcelona i a Madrid, és una crisi que ve d’anys, i que els EROs només feren vessar el got. Així, per exemple, el fet que des de l’any 2003 al nostre Ajuntament s’hagin configurat governs de consens o d’entesa, quelcom inaudit en la majoria del govern municipals del país, es producte de la consciència de tots els grups polítics que ens presentem a les eleccions municipals de que cal sumar esforços per aconseguir redreçar la greu crisi que ens impactà de ple a principis del anys 90 amb la crisi d’Ercros.
Fent una mica d’història, cal recordar que l’any 1991 Flix tenia 5.025 habitants i la Fàbrica 709 treballadors ( avui el nostre poble té 4.106 habitants i la Fàbrica uns 280 treballadors), la crisi es reflectí amb el Pla Industrial a la Fàbrica que contemplà prejubilacions del personal a partir dels 54 anys d’edat, una crisi que ens anuncià a la Veu de Flix, el mateix Josep Piqué, President del Grup Ercros i després ministre amb els governs del Partit Popular, quan declarà: “Ercrós és la història d’un fracàs (...) ja no tornarà a ser mai més un grup industrial (...) La fàbrica de Flix era la vaca en què tots munyien, però ara la vaca ha deixat de produir llet i no sols això, ara en necessita”.
Crisi que l’any 1997 tindria connotacions dramàtiques damunt els jubilats i pensionistes d’Ercros que portaria a mobilitzacions i vagues de fam (2 de desembre del 98 i 9 de març del 99) en contra de retallades de les seues pensions. Passant el nostre poble a tenir 4.176 habitants l’any 2000.
La situació que molt breument he apuntat a l’apartat anterior em va portar l’any 2003 a tornar a la política municipal i a defensar el consens i cercar les vies de l’entesa amb qui calgués i convingués pel futur del nostre poble, fet que ha estat així fins el dia d’avui. Amb uns governs municipals des de l’any 2003 que han fet que poguéssim dir amb orgull que mai el nostre poble havia tingut tanta inversió pública en equipaments i infraestructures com durant sis darrers anys. Des de els nous recs del Vingalis i Montredons, les obres de restauració del meandre i de les façanes fluvials, la restauració del Castell, del Mercat, la peatonalització del centre comercial i neuràlgic, el viver d’empreses o la mateixa i llargament reivindicada Residència de la Gent Gran.
Importants inversions que malauradament han anat acompanyades amb fallides inversions industrials, com per exemple Sinthesya o Vallombrosa, per esmentar-ne dos que en la seues respectives direccions havien fet pública la seua implantació al nostre poble després de mesos de negociacions. Hem de reconèixer que no hem pogut avançar com volíem en la diversificació econòmica, especialment en aprofundir en la nostre tradició industrial, en un context en que difícilment podem influir en les decisions industrials del sector privat, però hem de reconèixer que hem fet passos decidits, com per exemple: la consolidació del polígon industrial de la Devesa, amb la implantació de parc solar “Ramon Escriche”, amb l’adquisició per part de l’INCASOL de terrenys per desenvolupar les primeres hectàrees de sol industrial públic a la Ribera Nord, amb la construcció per part de l’Ajuntament del viver d’empreses com ha estat el Centre d’Empreses “La Ribera” i el Centre Tecnològic Mediambiental de referència (CTM)...
És a partir d’aquestes realitats que encetem un any 2010 amb expectatives i realitats, realitats com per exemple, la signatura de l’acta de replanteig entre ACUAMED i FCC el passat dijous 14 de gener que dona llum verda al començament del treballs de descontaminació dels residus l’embassament, un dels reptes més importants que hem hagut d’afrontar des del 2004, any en que es denuncià científicament la greu contaminació química de l’embassament conseqüència de més de cent anys d’activitat de la Fàbrica; realitats com el mateix concurs d’adjudicació de la gestió de la Residència de la Gent Gran “les Escoles”, sens dubte, la inversió més important que ha fet la Generalitat al nostre poble en tots els sentits, per les 90 places de residència, 20 de centre de Dia i com a generadora de llocs de treball, directament uns 60 més els indirectes. Dues actuacions importants que segurament per la crisi econòmica s’ha mantingut aturades durant mesos, però que durant el 2010 seran definitivament una realitat."