13 de gener del 2010

NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA AL SENAT


Serà la prova del cotó pels partits estatals sobre el seu concepte de pluralitat lingüística i cultural de l’Estat. Ara per ara les diferents llengües de l’Estat espanyol tenen més presència a Europa que no pas a les institucions de l’Estat. Per tant seria coherent que les diferents llengües de l’Estat espanyol estiguin presents amb igualtat de condicions amb el castellà a les seves institucions, principalment en el Senat; una institució territorial on ara per ara no és poden parlar les llengües dels territoris de l’Estat.
Nota de premsa d'Esquerra:
"Avui s'ha presentat en el Registre del Senat una iniciativa que proposa un canvi de Reglament de la Cambra per a ampliar i normalitzar en el Senat l'ús de totes les llengües oficials. La proposta ha estat presentada per 34 senadors, entre ells, els 16 de l’Entesa Catalana de Progrés. Els senadors Miquel Bofill, Lluís Maria de Puig, Carles Bonet, Pere Muñoz i Joan Josep Nuet han representat al grup en aquesta presentació a la qual han assistit senadors de diverses opcions polítiques també signants d'aquesta proposta.
El senador republicà Miquel Bofill ha expressat la importància que sigui una iniciativa transversal i ha subratllat que el fet que sigui una proposta de senadors obre el camí per a que no es quedi en un tema de grups polítics sinó de senadors com a representants dels seus territoris. Per a Bofill, l'objectiu és resoldre l'anomalia de la cambra territorial per tal què representi el que és l'estat, i que en definitiva s'apliqui el que diu la Constitució de les llengües i del paper del Senat.
Aquesta proposta procedeix de dues mocions de l’Entesa que van obtenir l'aprovació de la majoria del Senat, per la qual cosa Bofill creu que la proposada d'avui, per coherència, hauria d'obtenir la mateixa majoria."