19 de gener del 2010

CEMENTIRI NUCLEAR ? NO, GRÀCIES!!!


(Nota de premsa d'ERC, 18 de gener 2010):
"Els màxims representants de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, acompanyats de la majoria d’alcaldes i alguns regidors que té el partit al territori, han presentat en roda de premsa aquest matí diferents iniciatives per evitar la possible instal·lació del cementiri de residus nuclears a Ascó. Gervasi Aspa, president de la Federació, ha fet saber que davant la convocatòria d’una reunió dels alcaldes de l’AMAC de la zona per a demà la tarda a l’Ajuntament d’Ascó els alcaldes d’Esquerra no hi aniran. “Expressem així la nostra protesta per com s’ha portat tot el procediment i per la manca de debat i transparència”, ha afirmat Aspa. En nom de la Federació, Gervasi Aspa ha fet una crida a la mobilització de la societat ebrenca “perquè ens hi juguem el nostre futur”, així que ha convocat tothom a l’Assemblea informativa que es farà el proper dimecres a les 20.00 h al Teatre la Llanterna de Móra d’Ebre.
El president de la federació comarcal d’Esquerra de la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez, ha recordat que les repercussions i efectes de la possible instal·lació del cementiri nuclear “no són només locals sinó territorials, i per això cal fer pressió des de tots els àmbits per aturar-ho”. Sáez ha afirmat que “no volem ser l’abocador de l’Estat i no volem un model de desenvolupament perjudicial i insostenible”. Segons Sáez, “Esquerra aposta per un model de desenvolupament del territori ple d’oportunitats i que sigui compatible amb l’agricultura, la ramaderia, els productes de qualitat i el turisme”.
La diputada d’Esquerra del Parlament de Catalunya, Marta Cid, ha presentat el manifest que ha elaborat el seu partit i que han signat els seus alcaldes i regidors, per oposar-se de la instal·lació del cementiri nuclear. Segons Marta Cid “aquest és un manifest clar, contundent i transparent que recull el que s’ha expressat en les mocions aprovades, i té per objectiu mostrar la unitat i el consens territorial en aquest tema. Per això desitgem que el subscriguin la resta de partits polítics”. Per a Cid, “és el moment de la unitat del territori, i la militància ha de ser territorial”. En el primer punt del manifest es demana a l’alcalde d’Ascó que rebutgi la possibilitat de presentar la candidatura del seu municipi i que l’AMAC no avali cap candidatura de territori català. Segons Cid “així es dóna compliment, en lletra i esperit, a les mocions aprovades pels 61 ajuntaments i 7 Consells comarcals de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona, així com a la resolució del Parlament”. El segon punt demana respecte cap a les decisions acordades per aquestes institucions. La diputada ha deixat molt clar que “la clau de volta de tota la qüestió i el que volem és que no es presenti cap candidatura des de Catalunya. Si no es presenten no hi ha problemes. Per això tornem a demanar a l’Ajuntament d’Ascó que es defineixi i no entri a la rifa de la instal·lació, així segur que no ens tocarà”.
Per últim, el senador republicà i regidor de l’ajuntament de Flix, Pere Muñoz, ha advertit que “ens trobem davant d’una situació molt perversa perquè la resolució del Ministeri espanyol dóna total autonomia municipal per presentar la candidatura, de manera que un ajuntament de 9 regidors amb una població de 1.500 habitants pot determinar el futur de les Terres de l’Ebre i altres comarques veïnes”. Muñoz, que ha criticat aquesta autonomia municipal en una decisió que té transcendència i efectes d’abast nacional, ha demanat més transparència i debat públic en tot el procediment. Així, per al senador republicà “des de Madrid no s’ha fet públic el decret per presentar candidatures fins que el Ministeri no ha tingut el convenciment que es presentaria alguna candidatura, i per tant fins que l’AMAC, ENRESA i el Consejo de Seguridad Nuclear no haguessin convençut algun dels seus membres per presentar-se. D’aquí que la convocatòria per acollir el cementiri s’hagi fet a mida”.