1 de desembre del 2009

SUPORT A AMINATOU HAIDAR


"Tardà i Muñoz es reuneixen amb l'activista sahrauí Aminatou Haidar i demanen a ZP que s'impliqui en la recerca d'una solució.
El diputat d'Esquerra Joan Tardà i el senador Pere Muñoz s'han reunit aquest matí a l'aeroport de Lanzarote amb l'activista sahrauí Aminatou Haidar, per tal de conèixer de primera mà la situació que viu i el seu estat de salut quan comença la tercera setmana en vaga de fam. Haidar demana retornar al seu poble després de ser expulsada de manera irregular del Marroc on li van retenir el passaport i la documentació. Tardà i Muñoz han expressat el seu suport a Haidar, i li han recordat el compromís que va agafar el president d'Esquerra, Joan Puigcercós, en la reunió amb el president de la República Àrab Sahrauí Democràtica, Mohamed Abdelaziz, d'enviar gent d'Esquerra a visitar-la i treballar per buscar una solució a la seva situació en la mesura que li sigui possible.
Després de la trobada, Tardà ha recordat que el procés de negociació que està portant a terme Moratinos s'enfoca cap a on no toca, 'estan negociant amb Haidar quan són Rabat i Madrid els que han de parlar per permetre a Haidar el retorn al seu poble' i ha reclamat al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que intervingui perquè 'Moratinos s'ha mostrat incompetent i ha actuat, en algunes ocasions, com si més que un observador fos part del procés'. Tardà ha recordat que 'el procés que pateix el Sàhara és conseqüència de la descolonització i l'ocupació al mateix temps per part del Marroc, però sobretot per l'incompliment de les resolucions de l'ONU'. El diputat independentista ha reclamat també que 'el poble sahrauí pugui tenir dret a l'autodeterminació, el mateix que reclamem per a Catalunya no ho negarem a altres pobles del món', ha afirmat.
Cal recordar que 'el poble Sahrauí continua sent la víctima dels interessos econòmics recíprocs de l'Estat espanyol i marroquí', afirma Tardà, que ha acusat l'estat espanyol 'd'amagar el cap sota l'ala, de no assumir les seves responsabilitats històriques de l'Estat espanyol en el patiment del poble sahrauí'. És per això que ha reclamat la intervenció directa de ZP en buscar una solució.Per la seva banda, el senador Pere Muñoz ha afirmat que 's'entén perfectament que Haidar no vulgui acceptar una 'nacionalitat d'emergència' per permetre rentar la cara al ministre Moratinos'. Muñoz ha explicat que 'els col·lectius de suport i la pròpia Haidar creuen que si s'acceptés alguna de les solucions proposades pel govern espanyol, seria admetre una derrota i aconseguir el que busca el Marroc, que Haidar no pugui retornar amb els seus fills a la seva terra'. Finalment, Muñoz ha recordat que 'Esquerra s'ha compromès sempre amb la causa del poble sahrauí, com un acte de coherència: nosaltres defensem el dret a l'autodeterminació per al nostre país, i també per a la resta de països que ho desitgin'.
Esquerra també ha presentat als membres del Front Polisario les diferents iniciatives que s'han impulsat a favor del poble sahrauí."

1 comentari:

francesc de castellví ha dit...

Enhorabona pel gest, Pere! Vergonya de país, Espanya, que abandonà miserablement els saharauis a les urpes marroquines.