5 de febrer del 2009

"LA VEU DE FLIX" 344

AL GENER, neu, pluja, boira, vent i ...

Normalment el gener és un dels mesos amb més activitat a les administracions públiques, especialment en la vesant administrativa. És el mes del pressupostos, de les tramitacions... Abans d’entrar en l’activitat municipal del gener hauríem de fer un breu parèntesi per destacar els canvis sobtats meteorològics, dies de pluja amb alerta de neu el passat 9 de gener, de boira i vent, en especial esment a les ventades del passat 24 de gener arreu del país i que en el cas de Flix provocà arbres arrencats i caiguts sense distinció de lloc del terme produïts per les continues ràfegues de més de 100 km hora, amb un valoració inicial dels desperfectes de més de 18 mil euros.
També d’aquest mes de gener hauríem de fer esment a l’onada de robatoris produïda especialment entre els dies 10 i 15 del mes, realitzats sense distinció del dia o la nit, habitatges aïllats o pisos, situació que ha posat a prova el recent desplegament del mossos d’esquadra, amb l’activació de tots els mecanismes de control i vigilància amb el corresponent suport dels tots els recursos del municipi.
També aquest gener ha estat el mes en que l’ajuntament s’ha afegit al Pla anticrisis econòmica del govern central i ha presentat les obres a realitzar els propers mesos amb el font estatal d’inversió local, amb un total de 709.345,75 euros integrat per les següents obres:

Reposició baranes al C/ Castell i baixada C/ Castell a C/ Gombau (18.179,87. €).
Rehabilitació serveis urbanístics d’un tram de carrer a la zona “Bassa les Clotxes” (129.698,93. €).
Ampliació de la infraestructura general del Cementiri Municipal (130.566,62. €).
Instal·lació contenidors soterrats al C/Francesc Macià, zona del Mercat (48.314. €).
Rehabilitació de l’Escola Bressol Municipal (140.380,82. €).
Rehabilitació serveis urbanístics de l’espai públic situat entre els carrers Salvador Espriu, Pere Quart i Travessia Llevant (102.547,15. €).
Tancament exterior del recinte poliesportiu municipal i adequació de la zona enjardinada de l’accés ( 94.110,15. €).
Adequació vestuaris principals del camp d’esports municipals (45.553,20. €).

Inversions importants per promoure l’ocupació en temps de crisi que s’han de sumar als previstos al pressupost municipal del 2009 amb un pressupost de 4.619.277 euros, on les actuacions del Pla d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya i del Pla d’Actuació Municipal de la Diputació, farà que enguany les actuacions en inversions pròpiament dites superi de llarg el milió i mig d’euros.

Aquest més, concretament el dia 27, també ha destacat pel sorteig públic i obert dels habitatges amb promoció oficial, els primers que s’han fet al nostre poble en democràcia, construïts a l’avinguda de les Valls, habitatges que oscil·len entre 50,63 m2 i 79, 30 m2, amb un preu provisional mínim de 91.301,11 euros i el màxim de 126.503,11 euros, des quals s’han sortejat 7 en règim de compra i 4 en règim de compra venda de joves, tots amb plaça d’aparcament al soterrani. Recordar que aquesta actuació s’inicià el maig del 2007 amb la signatura del conveni amb el departament d’Habitatge, data que també coincidí amb el conveni dels ascensors dels blocs Jaume I, darrers habitatges de promoció oficial que s’havien realitzat al nostre poble, ascensors que ja fa uns mesos que estan en funcionament.

Per últim una referència a l’activitat del Centre d’Empreses “La Ribera”, pràcticament al 80 per cent d’ocupació, on es comencen a visualitzar el objectius inicials. Així el passat 29 es realitzar una important jornada PIMESTIC amb la presència institucional del Secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació Jordi Bosch, jornada adreçada als petits i mitjans empresaris i que comptà amb assistents de la Ribera d’Ebre, de les Garrigues, Baix Segrià i Priorat. Una jornada on es destacà la importància d’incorporar les TIC a les empreses amb les múltiples avantatges que redunden en la competitivitat i productivitat de les empreses.

Mentrestant s’ha de dir que continuen amb molt bon ritme les actuacions de la Residència de la Gent Gran, de la restauració del Meandre amb l’atractiu de la recuperació arqueològica de la resclosa de mitjans segle XIX al riu de dalt i de les muralles de la Guerra dels Segadors al segle XVII al riu de baix, així com els recs dels Vingalis i de les Valls – Monredons.

Pere Muñoz Hernández
Batlle de Flix

(Escrit publicat a la Veu de Flix n. 344, gener 2009, pag. 18-19)