1 de novembre del 2008

QUI TÉ POR A INICIAR ELS TREBALLS DE....?

Amb el permís de Huubs, aquests darrers dies el nom de Flix ha tornat ha ser notícia directament relacionada amb éls treballs de descontaminació del residus químics de l'embassament: 700 mil tones de metalls pessants (mercuri, crom, zonc, coure...), compostos organoclorats (hexaclorobenzè, PcBs, DDT...) i radionuclèics (Urani 238, Plom 210 i Radi 226). Considerat el problema mediambiental més important del riu Ebre. Uns treballs a hores d'ara incomprensiblement paralitzats abans de començar. Tot és a punt per donar el tret de sortida, des de l'abril l'obra està adjudicada a FCC. L'anunci de l'inici de les obres es va endarrerint sense explicacions... Mentres, desde diferents sectors es comença a qüestionar que l'obra sigui necessària, donant la raó a qui va minimitzar durant anys el greu problema. Altrament es preocupant que les diferentes comissions de seguiment, que es constituiren per l'anterior ministra de Medi Ambient Cristina Narbona, no s'hagin tornat a convocar des del darrer canvi de govern. Al final una pregunta ens podem fer:

Qui té por a iniciar els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix?

· L'oposició social atura de moment les expropiacions pels pous de Vinallop
... tres temes: l'expropiació de terrenys per construir els pous, el procés de descontaminació de Flix i el projecte de regadiu Xerta-Sénia. De fet, la PDE ja va anunciar fa unes setmanes una campanya contra ...
Llibertat.cat Portada Divendres, 31 de Octubre del 2008 15:49
· Catalunya acumula la major taxa de contaminació per clor de tot l'estat
... Catalunya, amb tres fàbriques a Flix, Vila-seca i Martorell, és la comunitat de l'estat més afectada per la indústria del clor. Així ho constata l'informe "La indústria del clor: contaminació silenciosa" ...
lamalla.cat Camp de Tarragona Divendres, 31 de Octubre del 2008 10:43
· Símptomes de contaminació en diverses espècies d'aus del riu Ebre
... l'afectació dels llots tòxics, dipositats durant més de cent anys per Ercros a l'embassament de Flix. Els resultats globals es van donar a conèixer al febrer en una jornada tècnica a Tarragona, on les ...
Diaridetarragona.com Portada Divendres, 31 de Octubre del 2008 09:11
· Els ocells del pantà de Flix estan més contaminats que els de la resta del riu
... assenyala que les cries que habiten a les zones més contaminades, com ara l'embassament de Flix, presenten de tres a sis vegades més «aberracions cel·lulars» en sang que les de les àrees de referència ...
El Punt Digital Camp de Tarragona - Països Catalans Divendres, 31 de Octubre del 2008 03:57

3 comentaris:

Unknown ha dit...

no ho sé del cert qui té por, però el que veig és que ens quedarem amb la mé a sobre més temps del que cal, i els efectes s'aniràn augmentant.
un motiu més per a dubtar sobre si aquest és el millor lloc per a criar a mons fills.

Josep ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Josep ha dit...

A mi, com a un dels investigadors (i a més, ebrenc) que ha treballat en els estudis previs d'impacte dels residus sobre la xarxa tròfica, magradaria matissar les quantitats de residus expresades a aquesta notícia. No és correcte dir que hi ha 700 mil tonelades de mercuri, compostos organoclorats i residus amb traces de radioactivitat.
Realment estem davant d'un paquet d'unes 300 mil tones, de les quals, 70 tones (no 70 mil, ni 700 mil) són de metalls pesants, 10 tones de compostos organoclorats (principalment PCBs) i moltes menys tones de radionuclis. La resta de tonelades, fins arribar a 300 mil (o sigui, més d'un 90% dels residus) són residus que no comporten un risc ambiental.
Amb això no li vull traure importància a l'abocament (que en té moltíssima!) només que no està bé contribuir a l'alarmisme exagerant les quantitats de residus tòxics a l'embassament.

Ànims i esperem que el Ministerio s'espavile pel bé de Flix, de les Terres de l'Ebre, i sobretot de l'ecosistema que forma el nostre riu.