22 d’agost del 2008

EL 24 D'AGOST DE 1153 I ELS TEMPLERS

El 24 d’agost de l'any 1153 és una de les primeres dates en que es concreta un fet històric dels pobles de la Ribera d'Ebre mitjançant un document. Ramon Berenguer IV, que després de conquerir el castell de Miravet el cedí als templers, no sòlament els hi donà el Castell de Miravet i terme si no a més altres bens (melioribus hereditatibus) situats a Mequinensa, Flix, Ascó, Garcia, Móra i Tivissa.

dono et concedo eis in unoque castello de Miquinensia usque Mirabet nam de melioribus hereditatibus que ibi sunt videliçet in Miquinencia unam bonam hereditatem et in Flexio aliam et in Aschone aliam et in Carçeia aliam et in Mora aliam et in Teviça aliam...”·[1]


[1] Colección de Documentos Ineditos del Archivo General de la Corona de Aragón. Tomo 4, p.208. Barcelona, 1849.
Mapa del volum 2 de la Història dels Països Catalans, "La formació de la societat feudal segles VI-XII". Enciclopèdia Catalana. pag 325.
(Nota. Posats a reclamar, fa uns dies una associació amb seu a Madrid, que es declara hereva dels templers, posà una demanda contra el Papa reclamant la restitució de l'orde així com els béns requisats. Per a més informació llegiu la revista el Temps n. 1262. "Templers contra el Vaticà").