25 de juny del 2008

PRIMERA INTERVENCIÓ AL SENAT

Ahir al Senat es va aconseguir una de les primeres acceptacions per unanimitat d'una moció inicialment presentada per CiU i que es consensuà en text transaccional amb el PP, PSOE i l'Entesa. Moció que té com a arrel l'incident de les particules radiactives emeses pel grup nuclear Ascó I. Així com a portaveu de l'Entesa vaig participar en el debat que portà a l'acceptació per assentiment de tot el senat.. L'agencia EFE ha destacat de la meva intervenció:

"Pere Muñoz ha destacado que la unanimitat a la hora de acordar el texto pone de manifiesto que la seguridad nuclear no tiene colores políticos, aunque ha lamentado que haya tenido que ocurrir un grave incidente para que se tomen medidas correstoras. En su intervención, Muñoz ha señalado que el hecho de convertir en autovia la carretera C12 (que transcurre pro Ascó y soporta un intenso tráfico de camiones ...) seria una demostración clara de la voluntad de activar los planes de emergencia."

Del diari de sessions del Senat ofereixo un breu estracte de la intervenció:

"(El señor Muñoz Hernández comienza su intervención en catalán, según el texto que facilita a la Redacción del “Diario de Sesiones”).
Señorías, m’és estrany no poder com a senador novell adreçar-me des de la cambra territorial per excel-lència en la meva llengua, i més davant la moció presentada pel grup de Convergència i Unió referent a un tema tan sensible per a la meva comarca, la Ribera d’Ebre, i el poble de Flix, d’on soc alcalde, como és la seguretat nuclear i els plans d’emergència nuclear i químic.... Les recuerdo que Flix, mi pueblo, es una población situada a poco más de tres quilómetros de las nucleares de Ascó y a unos 500 metros de la electroquímica d’Ercros, industria química ya centenaria. Por tanto, es una población que tiene entre sus planes de emergencia el PENTA, Plan de Emergencia Nuclear de Tarragona, y el Plaseqtebre, plan de emergencia químico de les terres d’Ebre... Planes de emergencia que se han ido revisando con los años pero que siempre han tenido un punto débil en cuanto hablamos de vías de evacuación. La necesaria reconversión de la C-12, eix d’Ebre, principal carretera de la zona, en una autovía, prevista, por cierto, para el año 2025, sería, sin duda, la demostración más clara de que se tiene en cuenta la viabilidad de un plan de emergencia nuclear o químico ante la población potencialmente afectada... se nos hace difícil comprender cómo, después de 25 años de coexistencia de la factoría química de Flix y el funcionamiento de las centrales nucleares de Ascó, sea precisamente hoy cuando se haya discutido y aprobado esta moción. A la población de la zona se le hace difícil entender que haya tenido que suceder un grave incidente de las partículas radioactivas, en que se ha visualizado con toda clase de detalles la cadena de despropósitos por parte de los responsables de las centrales nucleares de Ascó, para que se tomen las medidas correctoras, que, sin duda, hace años se debían haber tenido en cuenta..."

5 comentaris:

francesc de castellví ha dit...

És d'una lògica aplastant: si mai engeguen les sirenes per a una evacuació (tant se val química com nuclear) primer ens matariem amb els de Riba-roja per sortir pel coll d'ampolla que és el pont de Flix; després pendriem mal per la carretera de Maials. Això si no queda bloquejada al primer accident de trànsit que hi hagués. Estem en una ratera.

Núria ha dit...

Pere,m'hen alegro que amb aquest tema demostreu que no hi ha colors polítics, perquè la defensa del nostre poble o comarca està per davant de idees polítiques, potser podrem avançar mes. I evidentment que la petició és totalment necessària i espero que sigui un fet el mes aviat possible.
Salut.

Jordi ha dit...

Felicitats Pere per deixar clar quina és la nostra llengua.És una vergonya que a l'any 2008 encara no tinguéssim reconeguts els nostres drets lingüísics ni al Senat ni al Congrés.

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Benvolgut Pere,trobo molt correcte el plantejament de la conversió de la c-12 en autovia, però també crec, que des de la teva posició , també es podria intentar en tornar a reobrir el projecte de la carretera Mequinensa /Seròs/Riba-roja, que fa tants anys està encantat pels despatxos.
Estarem d' acord que també es una bona alternativa, així no caldria que ens matéssim amb els nostres veïns, tal com diu l' amic Francesc Barbero, i tindríem una via d' escapament i una via comercial més a la Ribera, i en concret per Flix, ja que si continua en ferm la indrustialització de la part de dalt, potser seria també un bon accés pels camions que venen del Nord i evitaríem un volum molt elevat de trafic pesat i matèries perilloses pel poble de Flix.