22 de juny del 2008

"LA CABANA" I "ELS FETS DE LA FATARELLA"

He acabat la lectura de "La cabana" de Josep Gironés (XIX premi literari Vila d'Ascó). Una història ambientada a la Fatarella del primer terç del segle passat i amb "els Fets de la Fatarella" com a motiu central de la novel.la. Com diu l'autor que acabà d'escriure l'obra per donar a conèixer la tràgica història del seu poble, precisament un 25 de gener, trist aniversari d'aquest "Fets" en que trenta-quatre veïns del poble varen ser assassinats en nom de la col.lectivització agrària. El veïnatge de la Fatarella amb Flix, els lligams històrics i familiars entre ambdues poblacions ha comportat sens dubte que la lectura d'aquesta magnífica obra hagi tingut uns components emocionals per part meua, ja que, des de l'ambientació com les continues referències, podrein ben bé correspondre a històries contades de veïns de Flix originaris de la Fatarella.

Els Fets de la Fatarella del 25 de gener del 1937 foren analitzats per l'historiador Josep Termes, originari del poble, l'any 2005 al seu estudi "Misèria contra pobresa", on constatà la resistència pagesa a les col.lectivitzacions així com el capítol previ de les tensions que varen dur als "fets de maig del 1937", amb l'enfrontament armat entre les forces de la Generalitat, el PSUC, UGT d'una banda i de la CNT-FAI i el POUM de l'altra. Josep Gironés, des de la rigurositat històrica, que de ben segur ha trobat en l'obra de Josep Termes, ens ofereix una història relatada en primera persona d'una noia, la Carme, entre el 1901 i el 1937, amb la "cabana", construcció tipica per aquestes terres, com a protagonista arquitectònic i alhora emotiu, i amb un fil conductor que retrata la misèria i la pobresa d'un poble i d'una gent, que ens pot ajudar a comprendre una mica més aquells moments dramàtics de la nostra història.

6 comentaris:

lo llaguter ha dit...

Si tens ocasió, mira de llegir la novel·la "El secret del brigadista" d'Andreu Claret (Columna) ambientada en els mateixos fets.

http://locarrerdelriu.blogspot.com/2008/04/el-secret-del-brigadista-andreu-claret.html

Maria ha dit...

Pere, encara tens el meu video d'Històries de Catalunya?

  ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Jordi ha dit...

El llibre m'ha agradat molt

vador ha dit...

un molt bon llibre

Josep Gironès ha dit...

Pere, t'agraeixo els comentaris sobre en meu llibre, alhora que em poso a disposició del vostre ajuntament per si voleu organitzar algun acte públic per parlar-ne.

Molta salut i fins aviat

Josep Gironès