31 de desembre del 2007

FLIX: BALANÇ DE L'ANY 2007

BALANÇ DE L’ANY 2007

Mentre s’acosten les dades màgiques de les festes nadalenques i l’any nou, fer balanç del que ha estat l’any que és a punt de finalitzar és un fet gairebé obligatori. Des de l’ajuntament i l’alcaldia, tot i aprofitant el mitjà de la Veu de Flix, permeteu-me que faci unes breus consideracions del que ha estat des de la gestió municipal l’any 2007. Un any, per cert, que podríem dir de traspàs pel fet d’haver-hi hagut unes eleccions municipals el mes de maig, i per tant un canvi en la correlació de forces polítiques i en la composició de la corporació municipal.
En primer lloc cal constatar un fet que es comença a visualitzar des del punt de vista demogràfic, hem passat des dels 4023 habitants el 2 de gener als 4095 habitants registrats aquest mes de desembre a les oficines municipals, un increment paral·lel a augment de població emigrant nouvinguda que ha superat la xifra del 10 per cent. Tendència que l’any 2008 es veurà consolidada.
Per sectors econòmics, i començant pel sector primari caldrà recordar l’any 2007 com l’any dels regs dels Vingalis i dels Monredons-Valls, dos importantíssims regs de suport llargament reivindicats que finalment han estat licitats per REGSA, essent l’any 2008 de la seua construcció. El sector secundari també té aspectes a destacar, la construcció posada en funcionament de Flix Solar SL, Parc Solar Ramon Escriche, la central fotovoltaica més gran del país. És un primer gran pas vers la diversificació econòmica tan necessària. Diversificació que amb el Centre d’Empreses “la Ribera”, amb el viver d’empreses , centre de negocis i laboratori tecnològic, construït també aquest any, han de simbolitzar el futur econòmic del nostre poble. Centre d’empreses que amb tots els seus ingredients a principis del 2008 començarà a ser una realitat.
Altrament el sector de la construcció ha viscut un dinamisme important a nivell de construcció de nous habitatges de tota mena i a diferents zones del municipi. La construcció per primer cop des de fa anys de pisos de protecció oficial és un fet a tenir en compte, a l’igual que la construcció de la segona fase de la urbanització de l’Incasol a Ventonella (mal anomenada Bantonella).
El sector de la construcció en general és un dels motors econòmics del país, en el nostre cas en tenim un exemple clar, llargament reivindicat com és la construcció de la Residència de la Gent Gran i Centre de dia. Aquest importantissim equipament social, 90 places residencials, més 19 com a centre de dia i 60 llocs de treball directes, farà que el sector terciari o de serveis tingui un paper dinamitzador econòmic al nostre poble. A finals de l’any 2008 serà una realitat de la que tots en haurem de sentir orgullosos.
El sector terciari, que contempla els serveis i el comerç, ha merescut per part de l’esforç inversor de l’ajuntament una atenció especial, primer amb les importants millores del Mercat municipal, i després amb les obres del centre neuràlgic i zona comercial del casc antic, la seua semi-peatonalització, el canvi d’imatge del carrer Major o l’avinguda de Catalunya, entre d’altres, ha servit per modernitzar i revitalitzar comercialment la zona.
Enguany també serà l’any del meandre de Flix. Després d’haver-ho demanat l’ajuntament el 2004, anunciat per part de la ministra Cristina Narbona de Medi Ambient el 2005, l’octubre del 2007 constarà com la data dels inicis de la restauració mediambiental del nostre meandre, amb un pressupost que sobrepassa llargament les inicials. Així veurem com durant gairebé dos anys les obres canviaran substancialment la situació actual, amb la façana de pesca esportiva, la façana fluvial, el passeig de l’Ebre... Actuació que posarà el riu com a protagonista destacat del ser del nostre poble. Un protagonisme que aquest darrers dies de l’any li ha conferit el fet que l’empresa estatal Acuamed hagi donat el vist i plau per licitar finalment el projecte de descontaminació de l’embassament de Flix. Tot i pendents del Ministeri de Medi Ambient, l’any que ve serà l’any de l’inici de les obres de descontaminació, obres que duraran uns quatre anys i que generaran noves expectatives de futur pel nostre poble.
Expectatives de futur en positiu en tots els aspectes, amb salut, amb la companyia dels vostres amics i familiars, amb llibertat i solidaritat, us desitjo alhora que passeu unes Bones Festes el vostre alcalde.