17 de desembre del 2007

ANNA ROSSELLÓ I LA MARATÓ A FLIX

Dissabte 15 van coincidir a Flix dos actes diferents i convergents alhora. La presentació de l'obra de la flixanca Anna Rosselló, amb reconeixement a la seua persona, després de gairebé setanta anys d'absència, i la festa solidària particularment flixanca per recollir diners per la Marató de TV3.

Dos actes i dos èxits:

1. El reconeixement a Anna Roselló, després de la seua particular marató: Esmentar que el 1956 va haver de fugir al Brasil amb el seu marit (Josep Travesset) i la seva filla de dos anys i mig (Carme) per la repressió franquista i per la misèria de l'estat espanyol en aquella època. Després de residir a Sao Paulo un temps, van iniciar un viatge a través de tot el con sud per visitar i conèixer de pròpia mà les nacions ameríndies que havíen estat esclavitzades pels colonitzadors espanyols en època del seu imperi colonial. El viatge, que feren en un carruatge tirat a cavall, els va dur pels estats de Brasil, Bolívia, Perú, Equador, Colòmbia, Panamà, Costa Rica, Nicaragua, Hondures, El Salvador i Guatemala, quedant-se a les portes de Mèxic on no els deixaren entrar. D'allí giraren cua vers Panamà i després de vuit anys al continent americà retornaren a Barcelona. Ha escrit vint-i-dos llibres a on explica les aventures i coneixences dels amerindis d'Abya Yala, assajos diversos sobre els catalans i les seves memòries, on hi relata la repressió franquista que va patir ella i la seva família.

2. I per la tarda - vespre la festa solidària de la Marató dedicada en aquesta edició a les malalties cardiovasculars. Proves esportives, degustacions gastronòmiques, concerts, balls, venda d’objectes, etc., és la varietat d’activitats que es realitzaren amb aquest objectiu, organitzades per una trentena d’institucions i entitats de Flix amb una recaptació récord: 6.668,10 euros. Tot i la fred els veins i veïnes de Flix varen sortir al carrer, es varen concentrar a la plaça de d'Església i varen donar el suport que la Marató es mereix.