10 de novembre del 2007

OLI VERGE EXTRA NOU PER OLI USAT

Flix canvia oli nou per oli usat

El molí artesanal Oliflix i l'Ajuntament regalen mig litre de verge extra per cada cinc litres d'oli fregit que els veïns portin a la deixalleria municipal, en una iniciativa pionera a Catalunya.

(Gustau Moreno. el PUNT i la Marfanta)

"Cada vegada que algú llança un litre d'oli de fregir per l'aigüera, està contribuint a la possible contaminació d'uns 100.000 litres d'aigua. En canvi, ara, cada vegada que un veí de Flix decideixi portar cinc litres d'oli fregit a la deixalleria municipal, rebrà un tiquet que podrà bescanviar per una ampolla de mig litre d'oli verge extra, elaborat amb criteris ecològics i seguint el sistema de premsat artesanal. Això ha estat possible perquè l'empresa Oliflix ha posat en marxa una iniciativa pionera al nostre país, anomenada Oli per oli, que pretén implicar els veïns d'aquesta població de la Ribera d'Ebre en el reciclatge dels residus i la protecció dels recursos hídrics. El gerent de l'empresa, Antoni Rey, va explicar que la idea d'Oliflix ha estat col·laborar d'una manera «decidida» en la protecció del medi ambient, amb una aposta «directa, contundent i real».
Rey va agrair la col·laboració de l'Ajuntament en aquesta iniciativa, que Oliflix ha posat en marxa aquesta setmana per una qüestió de «responsabilitat social», però també per implicar els flixencs en les polítiques de reutilització i reciclatge. Així, per cada recipient de cinc litres que els veïns porten a la deixalleria, l'empresa els dóna mig litre d'oli verge extra de la primera premsada en fred, el sistema de producció artesanal que Oliflix fa servir amb pedres de molí de l'any 1952. Amb tot, el gerent d'Oliflix va explicar que només els particulars poden beneficiar-se del pla, ja que les indústries i el sector de la restauració ja tenen les seues «obligacions mediambientals», a l'hora de fer una gestió correcta dels olis. De fet, Rey va recordar que també Oliflix té un pla de gestió mediambiental, que li serveix per donar una sortida òptima a la pinyolada, el residu resultant del premsat de les olives. Segons va dir, Oliflix produeix cada any entre 80 i 90 tones d'oli d'oliva, que distribueix sobretot al mercat nacional, tot i que també destina una part de la producció a l'exportació, amb enviaments a clients francesos, alemanys, anglesos, suïssos, nord-americans i japonesos. «Volem fer el millor oli del món, però també conservar les nostres tradicions i respectar el medi ambient», va dir Rey, que va recordar que els olis d'Oliflix han guanyat en els últims dos anys la medalla de plata i la medalla d'or dels Great Taste Awards, que són considerats els premis Oscar de la gastronomia. El programa Oli per oli no té data de caducitat i, segons com funcioni, Oliflix i l'Ajuntament faran altres projectes d'educació ambiental...."